Houtsoorten

Houtsoorten

Eikenhout

Eikenhout is een sterk Europees hardhout afkomstig uit gematigde klimaten en kan voor allerlei soorten meubels worden gebruikt. Daar waar vroeger eikenhout al veelvuldig werd toegepast in de scheepsbouw, wordt het tegenwoordig voor zowel buiten – als binnen meubelen gebruikt.  De rustieke en landelijke uitstraling van eikenhout maakt het erg populair en volstaat in bijna elk interieur.

Het bewerken van eikenhout vergt de nodige aandacht, omdat het hout erg makkelijk kan uitbreken of splinteren. Zo mag er bij het monteren en bewerken alleen gebruik worden gemaakt van roestvrijstalen materialen, omdat het looizuur in eikenhout niet in aanraking mag komen met metaal dat niet roestvast is. Daarnaast moet er – vooral bij machinale bewerking – goed worden gelet op de richting en de nerf van het hout.  

Er zijn een aantal belangrijke voordelen die ten grondslag liggen aan de populariteit van eikenhout.

  • Eikenhout is één van de meest duurzame houtsoorten en door de harde structuur kan het ook uitstekend tegen een stootje. Ook is eikenhout prima bestand tegen gebruik bij vloerverwarming en vertoont het minimale slijtage, zelfs bij zeer intensief gebruik.
  • Door de landelijke en natuurlijke uitstraling van eikenhout is het te combineren binnen elk interieur.
  • Eikenhout is een bijzonder goede houtsoort om te gebruiken voor diverse gave projecten: overkappingen, tuinhuizen, veranda’s, buitenmeubelen, (salon)tafels, kasten en overig meubilair.

Voor meer informatie over het gebruik van eikenhout of voor een geheel vrijblijvende offerte kunt u te allen tijde contact met ons opnemen.

 

Steigerhout

Steigerhout is al jarenlang mateloos populair en wordt nog altijd veel toegepast bij meubelen voor binnen én buiten gebruik. Het woord ‘steigerhout’ is ooit ontstaan, doordat het veelal werd gebruikt voor steigers op de bouw. De houtsoort is vurenhout, is afkomstig van de fijnspar en staat bekend om zijn lange vezels en flexibiliteit. Deze eigenschappen maken het hout uitstekend geschikt voor de bouw van steigers, maar je kunt er natuurlijk veel meer mee!


Douglas hout

Douglas hout is een naaldhoutsoort afkomstig uit Noord- west Europa die van nature een hoge duurzaamheid en sterkte heeft. Door deze gunstige eigenschappen is het zeer breed toepasbaar.

Douglas hout heeft onbehandeld van nature een hoge duurzaamheid. Door de van nature hoge duurzaamheid is Douglas een milieuvriendelijk alternatief voor geïmpregneerd vuren wat veelal schadelijke stoffen bevat om een verhoogde duurzaamheid te bereiken. Daarbij is het mooier dan geïmpregneerd hout.

Beukenhout

Beukenhout is een Europees hardhout dat afkomstig is uit de gematigde klimaten van Europa en kenmerkt zich door een rechte nerf zonder afwijkingen. Doordat het hout uitstekend te verlijmen is en het een sterke structuur heeft, is het goed te gebruiken bij het vervaardigen van meubelen. Een belangrijk aspect bij beukenhout is het goed laten drogen van deze bijzondere houtsoort, omdat er anders kans is op sterke werking naderhand. Door een degelijk droogproces – wat relatief snel gaat bij beukenhout – zal het hout later minder krom gaan trekken.

Behandeling van beukenhout is een essentieel onderdeel voor het behouden van een mooi eindresultaat. Beukenhout kan zonder de juiste behandeling snel vergelen en kromtrekken door het onttrekken van het vocht. Als beuken op de juiste manier wordt verwerkt en het droogproces in acht wordt genomen, dan heb je aan deze fraaie houtsoort een uitstekende basis voor een stijlvol interieur.

 

 

Winkelen per
Winkelmogelijkheden
Categorie
  1. Eikenhout 0
  2. Beukenhout 0
  3. Douglashout 0
  4. Steigerhout 0